همکاری هند و زامبیا برای استخراج کبالت و مس

هند تلاش‌های اکتشافی برای یافتن ذخایر کبالت و مس در زامبیا را با اعزام تیمی از زمین‌شناسان به این کشور آفریقایی، که به دلیل ذخایر مواد معدنی حیاتی خود شناخته می‌شود، آغاز کرده است. این خبر را منابعی در دولت هند روز سه‌شنبه به خبرگزاری رویترز اعلام کردند.

در ماه مارس امسال، هند زمینی در زامبیا خریداری کرد تا به اکتشاف مس و کبالت بپردازد؛ اقدامی مهم که نشان‌دهنده تلاش این کشور برای تأمین زنجیره‌های تأمین مواد معدنی خود در آفریقا است.

دولت هند زمین‌های بکر (Greenfield) را در استان شمال‌غربی زامبیا خریداری کرده و قصد دارد در آنجا به اکتشاف مس و کبالت بپردازد.

اقتصاد زامبیا عمدتاً بر صادرات مواد معدنی، به‌ویژه مس و کبالت، و همچنین طلا، روی و سرب استوار است. بر اساس داده‌های اتحادیه اروپا، در پایان سال ۲۰۲۰ بخش معدن حدود ۱۲ درصد از تولید ناخالص داخلی زامبیا را تشکیل می‌داد و تقریباً ۷۰ درصد از درآمد ارزی این کشور را تأمین می‌کرد.

وزارت معادن هند همچنین با کشورهای آفریقایی دیگر نظیر جمهوری دموکراتیک کنگو، رواندا، تانزانیا و موزامبیک در حال مذاکره برای توافق‌های مشابهی است که طبق آن‌ها، هند دارایی‌های معدنی حیاتی را برای اکتشاف به دست خواهد آورد. این خبر پیش‌تر در سال جاری توسط روزنامه ایندین اکسپرس گزارش شده بود.

هند در تلاش است تا دسترسی به مواد معدنی حیاتی برای گذار انرژی خود را تضمین کند. اگرچه زغال‌سنگ همچنان نقش اصلی را در تولید برق این کشور دارد، اما هند برنامه‌های جاه‌طلبانه‌ای برای انرژی‌های تجدیدپذیر دارد و در مسیر تحقق اهداف نصب ظرفیت انرژی خورشیدی خود نیز پیش می‌رود.

علاوه بر این، هند به‌دنبال خرید دارایی‌های لیتیوم و مس در شیلی است و مذاکراتی درباره توافق تجاری تحت عنوان «توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع هند و شیلی» (CEPA) در جریان است که می‌تواند شامل تجارت مواد معدنی حیاتی و استراتژیک نیز باشد.

در هفته‌های اخیر و پس از اختلال در زنجیره جهانی تأمین عناصر نادر خاکی به دلیل محدودیت‌های صادراتی چین، هند به‌دنبال راهکارهایی برای حفظ ذخایر داخلی عناصر نادر خود بوده است.

ماه گذشته، خبرگزاری رویترز به نقل از منابع مطلع گزارش داد که دولت هند از شرکت دولتی IREL (هند) محدود خواسته است تا توافق بیش از یک دهه‌ای خود برای صادرات عناصر نادر خاکی به ژاپن را متوقف کند.

هند دارای امکاناتی برای استخراج، جداسازی و تصفیه عناصر نادر خاکی به‌صورت اکسید است و همچنین توانایی استحصال فلزات را توسعه داده است. با این حال، این کشور فاقد تأسیسات صنعتی در مقیاس وسیع برای تولید آلیاژها، آهنرباها و سایر محصولات حاصل از عناصر نادر است.