قزاقستان کشف بیش از 20 میلیون تن فلزات نادر خاکی را اعلام کرد، که ممکن است سومین ذخایر بزرگ جهان را در خود داشته باشد، درست قبل از اجلاس سران آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا.
اتحادیه اروپا هدف دارد روابط تجاری و سرمایهگذاری خود را با کشورهای آسیای مرکزی تقویت کند و روابط خود را به یک شراکت استراتژیک ارتقا دهد، با تمرکز بر تنوع بخشی به مسیرهای تجاری و دسترسی به منابع معدنی.
ازبکستان میزبان این اجلاس بود و در حال تعمیق همکاریها با اتحادیه اروپا است، از جمله افتتاح دفتر بانک سرمایهگذاری اروپا در تاشکند و برنامههایی برای امضای توافقنامه ارتقای شراکت و همکاری.
اعلامیه قزاقستان در تاریخ 2 آوریل مبنی بر کشف بیش از 20 میلیون تن ذخایر فلزی قطعاً موضوع اصلی بحث در اجلاس خواهد بود. اگر این کشف تأیید شود، قزاقستان سومین ذخایر بزرگ فلزات نادر خاکی در جهان را خواهد داشت، که فقط چین و برزیل از آن پیشی گرفتهاند. ذخایر تازه کشفشده شامل نئودیمیم، سرم، لانتانوم و ایتریوم هستند، عناصری که در تولید انواع مختلفی از دستگاههای پیشرفته تکنولوژیکی، از جمله تجهیزات پزشکی، باتریهای خودرو، مبدلهای کاتالیزوری، لیزرها و اپتیکها استفاده میشوند.
این اعلامیه بهطور خاص به نظر میرسد که با هدف افزایش علاقه اتحادیه اروپا به توسعه این ذخایر طراحی شده باشد. "توسعه موفقیتآمیز فناوری غنیسازی سنگ معدن و استخراج اجزای ارزشمند تأثیر زیادی بر افزایش جذابیت سرمایهگذاری و توسعه اقتصادی منطقه خواهد داشت" به نقل از بیانیه دولت قزاقستان در تاریخ 2 آوریل آمده است.
پیشتر، نخستوزیر قزاقستان، باکتنوف، دستوراتی صادر کرده بود تا فعالیتهای نظارتی و اکتشافی دولت گسترش یابد تا ذخایر جدیدی کشف شود که بتوانند سرمایهگذاری خارجی را جذب کنند، بر اساس گزارشی که توسط خبرگزاری Zakon.kz منتشر شده است.