در این هفته، گزارشهای رسانهای حاکی از آن هستند که اوپکپلاس (OPEC+) ممکن است در نشست آتی خود، افزایش تولیدی فراتر از آنچه پیشتر برنامهریزی شده بود را اعلام کند. در ظاهر، هدف اصلی این تصمیم، واداشتن کشورهای عقبمانده از سهمیه تولید نظیر عراق و قزاقستان به پایبندی به تعهداتشان است. اما طبق گزارشی جدید از رویترز، هدف دیگر این اقدام میتواند دوباره تضعیف صنعت شیل آمریکا باشد—همان کاری که اوپک پیشتر هم سعی در انجام آن داشت.
حدود یک دهه پیش، باشگاه تولیدکنندگان نفت با باز کردن شیرهای نفت و پر کردن بازار، حملهای مستقیم به تولیدکنندگان شیل آمریکا کرد. نتیجهاش سقوط شدید قیمت نفت و ورشکستگی بسیاری از شرکتهای حفاری شیل بود. با این حال، شرکتهایی که جان سالم به در بردند، روشهای استخراج خود را بهبود دادند و هزینهها را کاهش دادند—و به تدریج شروع به گرفتن سهم بازار از اوپک کردند.
اکنون، ده سال بعد، تولید نفت شیل در آمریکا هنوز به طور کلی هزینهای بالاتر از استخراج متعارف در عربستان سعودی دارد، اما این صنعت در کنترل هزینه و افزایش بهرهوری، پیشرفت زیادی داشته است. با این وجود، این پیشرفتها اگر اوپک واقعاً قصد راهاندازی جنگ قیمتی داشته باشد، شاید کافی نباشد.
طبق گفته حدود دوازده منبع از درون اوپک و صنعت انرژی که رویترز با آنها مصاحبه کرده، اوپک واقعاً به دنبال آغاز یک جنگ قیمتی جدید است. این منابع میگویند هدف اوپک از افزایش تولید برای ماه جولای—افزایشی که شامل ۴۱۱ هزار بشکه در روز میشود—بازپسگیری بخشی از سهم بازار از دست رفته به رقبای شیل آمریکاست.
یکی از این منابع، که گفته شده از تفکرات سعودیها مطلع است، به رویترز گفت:
«ایده این است که با کاهش قیمتها به زیر ۶۰ دلار در هر بشکه، برنامهریزی دیگران را دچار تردید و عدم اطمینان کنیم.»
در واقع، در حال حاضر هم عدم اطمینان زیادی برای تولیدکنندگان نفت شیل آمریکا وجود دارد—هم بهخاطر فشارهای تعرفهای دولت ترامپ، و هم بهدلیل چشمانداز مبهم تقاضای جهانی برای نفت. علاوه بر این، آمریکا تنها در بازار اروپا رقیب واقعی اوپکپلاس محسوب میشود—و در آنجا نیز سیاستگذاران بهشدت در تلاش هستند تا مصرف نفت را کاهش دهند. از این رو، چشمانداز بلندمدت این بازار خاص چندان امیدوارکننده به نظر نمیرسد.