قیمت نفت از زمان اعلامیه ۳ مارس اوپک پلاس مبنی بر ادامه اجرای برنامه افزایش تولید جمعی نفت، به سرعت کاهش یافته است. چشمانداز افزایش عرضه از سوی این گروه، به لحن نزولی ناشی از افزایش عرضه از سوی دیگر تولیدکنندگان کلیدی و پیشبینیهای نامطمئن تقاضا از بزرگترین واردکننده نفت جهان، یعنی چین، افزوده است. کاهش قیمت نفت و گاز دقیقاً همان چیزی است که دونالد ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوری خود در ایالات متحده خواهان آن است، اما با توجه به اینکه قیمتهای سربهسر بودجهای برای نفت بسیار بالاتر از سطح فعلی است، بسیاری ممکن است تعجب کنند که چرا اعضای اوپک پلاس از چنین افزایش تولید بالقوه فاجعهبار از نظر مالی حمایت میکنند.
به دلیل اهمیت اقتصادی بالای حفظ قیمت نفت در سطوح بالای محدوده تاریخی اخیر برای بیشتر اعضای اوپک پلاس، این سازمان از سال ۲۰۲۲ تولید خود را افزایش نداده است. در واقع، در آن زمان این سازمان یک سری کاهشهای جمعی در تولید نفت را برای حمایت از قیمتها آغاز کرد که در مجموع حدود ۵.۸۵ میلیون بشکه در روز (bpd) یا حدود ۵.۷ درصد از عرضه جهانی را شامل میشد. همین اواخر، در ماه دسامبر، این کارتل دور قبلی کاهش تولید به میزان ۲.۲ میلیون بشکه در روز را تا پایان این فصل تمدید کرد. برآوردهای صنعت نشان میدهد که مرحله اول حذف این کاهشهای تولید در ماه آوریل حدود ۱۳۸,۰۰۰ بشکه در روز خواهد بود و انتظار میرود حجم بیشتری در آینده صورت گیرد.
یک منبع ارشد در بخش امنیت انرژی اتحادیه اروپا (E.U.) هفته گذشته به صورت انحصاری به OilPrice.com گفت:
«بخشی از این اقدام [افزایش تولید نفت اوپک پلاس] به دلیل تولید بیش از حد مکرر از سوی برخی از اعضای آن است، بهویژه اخیراً از سوی قزاقستان [پس از پروژه توسعه میدان تنگیز]، عراق و روسیه، اگرچه مسکو بخش زیادی از این تولید را به عنوان موجودی غیررسمی (dark inventory) برای دور زدن تحریمها انجام داده است.»
او افزود: «بخش دیگری از این اقدام به این دلیل است که این گروه میخواهد سهم بازار خود را حفظ کند، با توجه به تغییر عمده در توازن عرضه و تقاضا که در حال رخ دادن است.»
وی در پایان گفت: «و بخش نهایی آن این واقعیت است که اوپک پلاس فکر نمیکند بتواند در یک جنگ قیمتی علیه ایالات متحده با ترامپ در دوره دوم ریاست جمهوریاش پیروز شود، با توجه به اینکه در دو جنگ قیمتی قبلی چقدر بد عمل کرد.»