وضعیت بازار نفت و دلار در انتهای سال 2024

با نزدیک شدن به پایان سال جاری میلادی، بازارهای نفت خام با نگرانی‌های آشنا درباره‌ی عرضه بیش‌ازحد، تقاضای کم‌رمق از چین و دلار قوی، عمدتاً با نگرش نزولی به سمت سال ۲۰۲۵ حرکت می‌کنند.

روز جمعه، حرکت شاخص بازار باز هم تغییر چندانی نداشت. معیار جهانی برنت با افزایش ۰.۰۸ درصد یا ۰.۰۶ دلار به ۷۲.۹۴ دلار در هر بشکه رسید، در حالی که وست تگزاس اینترمدیت با افزایش ۰.۱۲ درصد یا ۰.۰۸ دلار به ۶۹.۴۶ دلار رسید.

هر دو قرارداد آتی در هفته گذشته حدود ۳ درصد کاهش داشتند و از زمان تصمیم گروه اوپک+ در ۵ دسامبر مبنی بر تأخیر در افزایش تولید نفت خام، در محدوده ۷۰ دلار باقی مانده‌اند.

این تصمیم از کاهش قیمتی که تهدید به پایین آمدن قیمت نفت برنت به زیر ۷۰ دلار کرده بود، جلوگیری کرد. با این حال، مبانی گسترده‌تر بازار به طور اساسی تغییری نکرده و تا حدودی بدتر شده‌اند.

تقاضای ضعیف نفت، به‌ویژه از سوی چین، که توسط داده‌های مختلف جهانی تأیید شده بود، از پیش یک نگرانی بود. به نظر می‌رسد چین با نزدیک شدن به پایان سه‌ماهه چهارم سال ۲۰۲۴، حدود ۳۰۰ هزار بشکه در روز کمتر از سه‌ماهه چهارم سال ۲۰۲۳ وارد می‌کند.

نگرانی‌ها درباره تقاضای کوتاه‌مدت روز پنج‌شنبه توسط شرکت سینوپک تشدید شد، زمانی که پالایشگر دولتی ارزیابی کرد که واردات نفت خام چین ممکن است تا سال ۲۰۲۵ به اوج برسد. همچنین اشاره کرد که مصرف نفت این کشور ممکن است تا سال ۲۰۲۷ به اوج برسد، با کاهش بیشتر تقاضا برای گازوئیل و بنزین.

پیش‌بینی‌ها درباره سطح تولید غیر اوپک+ برای سال ۲۰۲۵ توسط بانک‌های سرمایه‌گذاری نیز در محدوده مشابه یا حتی بالاتر قرار دارد، که بر پایه پیش‌بینی‌های تولید ایالات متحده است. این کشور بیش از ۱۳ میلیون بشکه در روز تولید می‌کند و انتظار می‌رود این سطح تولید را در سال ۲۰۲۵ حفظ کند.

همچنین دلار قوی به نگرانی‌های عرضه و تقاضای نزولی اضافه می‌کند. آخرین اظهارات فدرال رزرو تغییر چندانی در این وضعیت ایجاد نکرده، علی‌رغم کاهش نرخ بهره که به‌طور گسترده انتظار می‌رفت.

روز چهارشنبه، بانک مرکزی ایالات متحده نرخ بهره پایه خود را ۰.۲۵ درصد کاهش داد و نرخ بهره فدرال را به محدوده ۴.۲۵ تا ۴.۵۰ درصد رساند. اگرچه این کاهش کامل یک درصدی از زمان آغاز کاهش نرخ‌ها در سپتامبر است، اما چشم‌انداز سیاست پولی ایالات متحده برای سال ۲۰۲۵، بازارهای مالی و کالایی را غافلگیر کرد.

اعضای کمیته بازار باز فدرال، انتظارات جمعی خود برای کاهش نرخ بهره را به نصف آنچه در سپتامبر پیش‌بینی کرده بودند کاهش دادند. اکنون انتظار می‌رود که در سال آینده تنها ۰.۵۰ درصد نرخ بهره کاهش یابد، که معادل دو کاهش ۰.۲۵ درصدی در سال ۲۰۲۵ است.

هر دو قرارداد آتی نفت و شاخص‌های عمده سهام ایالات متحده روز چهارشنبه با انتشار این خبر سقوط کردند، همچنین دلار به نزدیک بالاترین سطح دو سال اخیر رسید. اگرچه پس از آن عقب‌نشینی کرد، اما این ارز سومین هفته متوالی افزایش خود را در برابر سبدی از ارزهای جهانی ثبت کرد.

کاهش نرخ بهره معمولاً تقاضای نفت را افزایش می‌دهد، در حالی که دلار ضعیف‌تر خرید نفت را برای واردکنندگان غیرآمریکایی ارزان‌تر می‌کند، چرا که دلار ارز ترجیحی بازار جهانی کالا است. غیاب هر دو عامل در حال حاضر بار نزولی بیشتری به بازارهای نفت جهان اضافه کرده است که کنار گذاشتن آن برای این بازارها دشوار شده است.