تقابل اتحادیه اروپا و دونالد ترامپ

اتحادیه اروپا به اعلامیه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، مبنی بر اعمال تعرفه ۲۵ درصدی بر فولاد و آلومینیوم وارداتی واکنش شدیدی نشان داد. **اورزولا فون در لاین**، رئیس کمیسیون اروپا، متعهد شد که منافع اقتصادی و کارگران اتحادیه اروپا را از طریق "اقدامات متقابل محکم و متناسب" محافظت کند. این اقدام نشان‌دهنده تغییر سیاست خارجی دولت ترامپ به سویی معامله‌گرایانه و مرکانتیلیستی است که هدف آن حفظ مشاغل و صنایع آمریکایی است. در حالی که چنین سیاست‌هایی با رویکردهای گذشته ایالات متحده در قبال رقبایی مانند چین و ایران همسو است، متحدانی مانند اتحادیه اروپا را نگران کرده و اصطکاک در روابط فراآتلانتیکی ایجاد کرده است. کارشناسان هشدار می‌دهند که غیرقابل پیش‌بینی بودن سیاست‌های ترامپ می‌تواند شراکت دیرینه ایالات متحده و اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار دهد و به طور بالقوه ثبات و امنیت اروپا را به خطر بیندازد.

این تعرفه‌ها که مدت کوتاهی پس از اقدامات مشابه علیه کانادا و مکزیک اعلام شد، تا حد زیادی پیش‌بینی می‌شد. ترامپ همواره استدلال کرده است که واردات ارزان‌قیمت صنایع ایالات متحده را تضعیف می‌کند و تعرفه‌ها ابزاری کلیدی برای مذاکره بر سر معاملات بهتر برای کارگران آمریکایی هستند. با این حال، اتحادیه اروپا، همراه با کانادا و مکزیک، با پیامدهای اقتصادی قابل توجهی روبرو است. تحلیلگران پیش‌بینی می‌کنند که یک جنگ تجاری بالقوه در حال شکل‌گیری است و اتحادیه اروپا احتمالاً به تعرفه‌های ایالات متحده به روشی مشابه پاسخ خواهد داد. ایالات متحده از مزیت اقتصادی نسبت به اتحادیه اروپا که در حال تقلا است، برخوردار است، اما سیاست‌های تجاری تهاجمی ممکن است باعث تقویت "میهن‌پرستی اقتصادی" در اروپا شود، جایی که صنایع و جمعیت ممکن است برای دفاع از منافع خود در برابر زورگویی‌های ایالات متحده متحد شوند.

اتحادیه اروپا موضع تهاجمی‌تری در تنظیم مقررات شرکت‌های فناوری بزرگ، به ویژه شرکت‌های آمریکایی مانند گوگل و اپل، تحت قانون بازارهای دیجیتال اتخاذ کرده است. این موضوع تنش‌هایی با سیلیکون ولی ایجاد کرده است، جایی که مدیران اجرایی مانند ایلان ماسک با دولت ترامپ همسو شده‌اند. در یک اجلاس اخیر هوش مصنوعی در پاریس، معاون رئیس‌جمهور ترامپ، **جی‌دی ونس**، مقررات اتحادیه اروپا را مورد انتقاد قرار داد و استدلال کرد که نظارت بیش از حد می‌تواند نوآوری را خفه کند. بسیاری از اروپایی‌ها شرکت‌های بزرگ فناوری را تهدیدی برای اقتصاد، رقابت‌پذیری فناورانه و دموکراسی خود می‌دانند، و این امر باعث می‌شود که رهبران اروپایی بعید به نظر برسد که خواسته‌های ایالات متحده برای مقررات سبک‌تر را بپذیرند.

سیاست‌های محافظه‌کارانه ترامپ همچنین ممکن است رهبران پوپولیست راست‌گرا در اروپا، مانند ویکتور اوربان در مجارستان و رابرت فیکو در اسلواکی، را تقویت کند. هر دو رهبر روایت‌های ضدآمریکایی و طرفدار روسیه را پذیرفته‌اند در حالی که ابراز علاقه به برنامه "اول آمریکا" ترامپ کرده‌اند. اوربان، به ویژه، از طریق شیوه‌های دموکراسی غیرلیبرالی قدرت را تثبیت کرده و پیروزی‌های انتخاباتی ترامپ را جشن گرفته است. فیکو، اگرچه یک سیاستمدار راست‌گرای معمولی نیست، احساسات ضدآمریکایی و طرفدار روسیه را به اشتراک می‌گذارد. تحلیلگران پیشنهاد می‌کنند که دولت ترامپ ممکن است چنین رهبرانی را بیشتر تقویت کند و به طور بالقوه جنبش‌های پوپولیست راست‌گرا را در سراسر اروپا، از جمله در آلمان و فرانسه، تقویت کند. این پویایی می‌تواند شکاف‌های درون اتحادیه اروپا را عمیق‌تر کرده و روابط فراآتلانتیکی را پیچیده‌تر کند.